Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

4. KONGRES HRVATSKIH ARHITEKATA 

 Program trećeg dana 4. kongresa hrvatskih arhitekata
 
Program posljednjeg dana Kongresa uistinu je raznolik: održat će se okrugli stol na kojem će sudjelovati stručnjaci iz najznačajnijih arhitektonskih časopisa, predavanje Angele Brady, predsjednice svjetski poznate institucije Royal Institute of British Architects (RIBA), zatim rasprava u kojoj će sudjelovati brojni cijenjeni arhitekti i na kraju ćemo donijeti zaključke sva tri dana i zatvoriti četvrto izdanje Kongresa hrvatskih arhitekata!
 
Nedjeljni dan Kongresa započeti će okruglim stolom naziva „Teritorij arhitekture’“; Arhitektonsko stvaralaštvo kroz nakladničku prizmu. Namjera panela je razmotriti kritički stvaralaštvo u RH tijekom posljednja dva desetljeća, te otvoriti prostor za oblike arhitektonskog stvaralaštva koji se temelje u budućnosti.  Za okrugli stol smo okupili stručnjake koji odabiru, ocjenjuju i samim time promiču izvrsnost i ono što je važno u arhitektonskoj produkciji.  Sudjeluju predstavnici najznačajnijih arhitektonskih časopisa „Čovjek i prostor“, „Prostor“, „Presjek“ i „Oris“, te prof.dr.sc. Dražen Juračić, dipl.ing.arh., ovogodišnji selektor 47. zagrebačkog salona. Iz  časopisa „Čovjek i prostor“ okruglom stolu će prisustvovati Dafne Berc, dipl.ing.arh., članica uredništva, zatim urednik časopisa „Prostor“ doc.dr.sc. Zlatko Karač, dipl.ing.arh. Ispred časopisa „Presjek“ nam dolazi članica uredništva Dalija Milonja, dipl. ing. arh., te iz časopisa „Oris“ Alan Kostrenčić, dipl.ing.arh., također član uredništva.
 
Slijedi predavanje dr.sc. Angele Brady, dipl.ing,arh., predsjednica Royal Institute of British Architects na temu „Projektiranje mjesta i prostora za bolji život“. 
Ova svjetski poznata arhitektica druga je žena koja se našla na čelu RIBA-e od njegova osnutka davne 1834. godine i prva Irkinja u povijesti na ovoj poziciji. Također je dvanaest puta izabrana u  Vijeće Kraljevskog instituta arhitekata u Irskoj! Brady je ovo ljeto boravila u Hrvatskoj i tom je prilikom za Jutarnji list najavila Kongres, ali se i osvrnula na ključne probleme arhitektonske struke. Cjelokupan intervju možete pročitati OVDJE (link na intervju u Jutarnjem listu).
Tema koju će prezentirati na Kongresu dio je projekta RIBA-e pod nazivom „Building futures“ koji je pokrenut s ciljem da odgovori na pitanja kako ćemo i gdje živjeti za pedeset do sto godina kada se promijene klimatski uvjeti, gradovi postanu duplo veći i koje će tehnologije arhitekti koristiti u dizajniranju zgrada. Tehnologije i sirovine za izgradnju će zasigurno biti drugačije, ali ključno je pitanje kako će te nove neimenovane tehnologije utjecati na zgrade koje koristimo svakodnevno i što one određuju u dizajniranju istih. Možda je najbolji uvod u predavanje Angele Brady rečenica koju je izjavila za britanski časopis The Guardian: „Nove kuće moraju biti primjerene svrsi“!
 
Nakon kratke stanke na red nam dolazi rasprava na temu „Arhitektura teritorija“; planiranje hrvatskog krajobraza. U krajobraznoj arhitekturi misao proizlazi iz samog prostora i oblikovanje isključivo pomoću prirode nije moguće, jer bi nedostajala kulturna dimenzija koja određuje krajobraz. Na raspravi će se govoriti o razvoju novih teorija, metoda i politika krajobraznog planiranja, projektiranja i upravljanja, zatim o razvoju metoda za promicanje ekološke svijesti te o doprinosu planiranju, estetskom i funkcionalnom dizajnu. Ovo su samo neki od segmenata problematike krajobrazne arhitekture, a više o tome će redom raspravljati cijenjeni arhitekti: dr. sc. Goran Andlar, dipl.ing.arh., mr. sc. Vesna Koščak Miočić Stošić,  dipl.ing.arh., Dobrila Kraljić, dipl.ing.arh., mr. sc. Rade Manojlovićdipl.ing.arh. i dr. sc. Lido Sošić, dipl.ing.arh.
 
Na kraju će članovi Organizacijskog odbora Kongresa, Sanja Cvjetko Jerković, dipl.ing.arh., Hrvoje Hrabak, dipl.ing.arh. i Tomislav Ćurković, dipl.ing.arh. donijeti zaključke i zatvoriti četvrto izdanje Kongresa hrvatskih arhitekata!
 
Nakon zaključaka Kongresa, u Esseker centru Vas čeka i putna kapljica!
 

15,00 sati organiziran je polazak autobusom za Zagreb s parkirališta Rupa!

Program Kongresa i Esseker centra možete pročitati i na www.uha.hr

 

 

 

 Uha

Izvor: UHA
na vrh članka