Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Znate li što je to tihi asfalt?

asfaltŽivot u gradu ima svoje prednosti, ali i mane. Jedna od mana svakodnevno utječe na naš život, samo  smo na nju toliko navikli da je skoro ni ne doživljavamo. No, kada odemo na odmor daleko od grada, postajemo je itekako svjesni. „Nedostaje“ nam buka.

Čak 80 posto buke u gradovima stvaraju prometnice odnosno automobili. Problem nastaje zbog površinske strukture automobilske gume u koju ulazi zrak koji se tijekom vožnje stišće između gume i asfalta te potom širi uz glasno šuštanje. U kombinaciji s bukom motora i ispušnih sustava, u ulici s prometom srednjeg intenziteta buka će biti oko 80, a na prometnici s intenzivnim prometom oko 90 decibela. Smatra se da u  stambenim četvrtima broj decibela tijekom dana ne bi smio prelaziti 55 i noću 45, no često prelazi 70. Štetan utjecaj buke na zdravlje uočava se nakon duljeg vremena, a manifestira se kao loše raspoloženje, umor, nesanica, glavobolja, gubitak koncentracije i trajno oštećenje sluha.

 

Kako površina, tekstura i stupanj poroznosti asfalta također utječu na buku tijekom vožnje, Savezno ministarstvo za javne radove i tehnologiju u Austriji provelo je studiju o smanjenju buke korištenjem tihog asfalta (silent asfalt - FIOsterasphalt). Testovi su provedeni na 12 kilometara dionice autoceste Angath. Na postojeći asfalt stavili su dvoslojnu podlogu, od izuzetno elastičnog bitumenskog veziva, koja se primjenjuje bez spojeva u debljini od tri do osam centimetara.

Studija je pokazala da korištenje tihog asfalta smanjuje razinu buke od 4.1 do 5.5 decibela. Rezultati mjerenja na suhoj površini pokazuju da je razina buke na sve četiri mjerne točke, po danu i po noći, u prosjeku smanjena za 4.8 decibela. Također, na uobičajenoj mokroj podlozi buka je veća za 0.6 decibela, dok na tihom asfaltu nema razlike u razini buke između suhog i mokrog stanja na cesti. To se pripisuje visokom kapacitetu površinske apsorpcije vlage, glatkoći, elastičnosti, fleksibilnosti i protukliznim svojstvima koje tihi asfalt čine dobrim izolatorom zvuka.

Njegova vrlo elastična membrana osigurava savršenu izolaciju od prodora vode u dublje slojeve i zadovoljavajuću odvodnju površinske vode te zbog toga na mokroj cesti iza automobila tijekom vožnje skoro da nema prskanja. U odnosu na uobičajene površine otpornost na eroziju veća je od 40 posto, a fleksibilnost pri niskim temperaturama za 60 posto od uobičajenog bitumena.

Tihi asfalt ima duži vijek trajanja, a primjenjuje se lako i u kratkom roku, primjer je testirana dionica autoceste Angath s površinom od 30.000 m2 koja je dovršena u roku od osam dana. Osim toga, tihi asfalt je ekološki proizvod jer se može u potpunosti reciklirati.

Tiha površina ceste smatra se najučinkovitijim sredstvom za smanjenje prometne buke. Za prosječnu osobu smanjenje buke od 3 do 5 decibela je isto kao udvostručenje udaljenosti između izvora buke i njezinog položaja odnosno dvostruko smanjenje intenziteta prometa odnosno smanjenje prosječne brzine za 25 posto. U Americi se koristi već druga generacija tog elastičnog bitumenskog veziva koje je razvijeno 1974. godine u suradnji rafinerije i Instituta za asfalt u Arizoni.

Tihi asfalt je u Europi od 1981. godine kada je prvi put korišten u Belgiji, a s vremenom je postao sve važnija komponenta u Europskoj prometnoj mreži s ciljem daljnje implementacije na što više gradskih cestovnih površina i autocesta.

 

Izvor:Asfaltrubber 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 27 Lipanj 2013 07:53
na vrh članka