Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Što je travni tepih i kako se postavlja ?

postava trave-20

Što je travni tepih?

Travni tepih je prirodni travnjak uzgojen na polju s namjerom premještanja na drugo mjesto. Kad je travni tepih „zreo“, posebnim strojevima se reže, pakira i postavlja na novu površinu – vrt, park, javnu površinu, sportski teren…

Da li je postavljanje travnog tepiha komplicirano?

Postavljanje travnog tepiha nije komplicirano ukoliko znate što radite. Kao i svaka druga biljka, i travni tepih ima posebne zahtjeve za uspješno presađivanje, od pripreme tla, postavljanja, uzdržavanja dok se ne ukorijeni i uzdržavanja nakon što se ukorijeni. Ukoliko imate dovoljno informacija oko svih ovih zahvata nema nikakvog razloga da ne postavite travni tepih sami. Ukoliko pak niste sigurni što i kako napraviti, savjetujemo da ipak angažirate stručne ljude da postave travni  tepih.

 

Koje su dimenzije i debljina travnog tepiha?

Dimenzije travnog tepiha za vrtove i parkove (male role) su:  1,25m x 0,40m (0,5m2), debljina 1,5-2 cm

Dimenzije travnog tepiha za sportske terene (velike role) su:  10,00m x 0,73m (7,3m2), debljina 3 cm, po potrebi i više

postava-trave2

Kada je optimalno vrijeme za postavljanje travnog tepiha?

Ukoliko se radovi vrše stručno i kvalitetno, travni tepih može se uspješno postavljati tijekom cijele godine.

Optimalno vrijeme za postavljanje je proljeće/jesen zbog umjerenih temperatura i veće količine oborina, a najnepovoljnije vrijeme je ljeto kada je zbog visokih temperatura tla i zraka jako velika opasnost da se travni tepih osuši i „sprži“ prije ukorjenjivanja, ili zimi kada je tlo smrnuto.

Može li se travni tepih postavljati i zimi?

Može, ukoliko tlo nije toliko smrznuto na polju da se trava ne može rezati.  Ako se može izrezati, a imate pripremljeno smrznuto tlo i morate iz bilo kojeg razloga postaviti travu, tada je potrebno na smrznuto tlo navesti 1-2 cm pijeska ili tresetnog materijala na koji će se postaviti travne role.

Mogu li sam postaviti travni tepih?

Ukoliko znate kako se priprema podloga, i kako se tepih postavlja i uzdržava do ukojenjivanja, možete postavljati tepih i sami.

Kako se slaže travni tepih?

Travni tepih se postavlja od najudaljenije točke prema najbližoj, tako da se po postavljenoj travi ne gazi, nego po  širokim daskama. Bitno je paziti da se role dobro spoje, ali ne preklapaju jedna preko druge.

postava-trave6

Što ako imam nepravilnu površinu, a želim postavljati travni tepih?

U kutovima i na ovalnim površinama, oko drveća i grmlja, linija travnjaka se formira ručnim rezačem (nož ili sl.), kojim se travne role režu u potreban oblik.

Može li se travni tepih postavljati na pokosima?

Može. Ukoliko je pokos jako strm, potrebno je travni  tepih do ukorjenjivanja pričvrstiti za podlogu odgovarajućim klinovima ili kolčićima.

Da li je potrebno valjati travni tepih nakon postavljanja?

Bitno je da se travni tepih dobro pritisne uz podlogu nakon postavljanja. Naša preporuka je da se prilikom postavljanja koriste daske (fosne) položene na postavljeni tepih po kojima se hoda dok se trava postavlja. Ukoliko ne koristite fosne, porebno je postavljenu travu povaljati, laganim valjkom težine do 300 kg.

Kako da pripremim tlo za postavljanje travnog tepiha?

Tlo treba biti usitnjeno, odstranjeno svo kamenje, grude i  korijenje, izmiješano s organskim i mineralnim gnojivima i ravno.

Koliko dana može trava stajati u rolama dok se ne postavi?

To ovisi o vremenskim prilikama i vanjskoj temperaturi. Zimi kada su temperature oko 0*C ili malo iznad, a vegetacija u mirovanju, tepih može ostati na paleti i do 5 dana bez posljedica. U proljeće i jesen maksimalno dva dana, a ljeti je preporučljivo tepih po mogućnosti postavljati isti dan, najkasnije u roku 24 sata nakon skidanja s polja, uz uvjet da se palete s rolama drže u hladovini i povremeno škrope s vodom.

Kada se postavljeni travni tepih može početi koristiti?

Može se početi koristiti kad se trava ukorijeni, a to možete provjeriti tako da pokušate podignuti rolu sa zemlje. Kad se rola više ne može odvojiti od tla, tepih je ukorijenjen.

Koliko je potrebno vremena da se travni tepih ukorijeni?

Zimi ukorjenjivanje može trajati  3 tjedna ili više, a u vegetacijskom periodu  obično 7-10 dana.

Koliko puta se travni tepih mora zalijevati nakon postavljanja?

Onoliko koliko je potrebno da površinski sloj (tepih i tlo) bude konstantno vlažan, ali ne smije „plivati“ u vodi. U periodu nakon postavljanja tepiha, a do ukorjenjivanja potrebno je zalijevati više puta dnevno s manjim količinama vode, a ljeti po jakoj vrućini, čak svaka dva do tri sata. U ljetnim uvjetima nije toliko bitno zalijevanje, koliko hlađenje podloge i tepiha.

Kada se može prvi put pokositi trava?

Nakon 7-10 dana.

Da li je potrebno dodati pijesak ispod travnog tepiha prilikom postavljanja?

Nije potrebno, ali ukoliko ga stavite nije ni štetno, uz uvjet da se pijesak pomiješa s površinskim slojem tla i da nije u sloju debljem od 3 cm.

Da li je potrebno gnojiti tlo prije postavljanja travnog tepiha?

Nije obavezno, ali je poželjno tlo lagano pognojiti i oplemeniti s organskim materijalom, ovisno o sastavu i hranjivosti tla. Mineralno gnojivo potrebno je umiješati  u tlo da ne dođe u izravni kontakt s korijenom travnog tepiha jer ga može spržiti.

Da li je potrebno gnojiti travnjak izveden travnim tepihom?

Naravno. Nakon izvedbe travnjaka travnim tepihom izuzetno je bitno kvalitetno travnjak uzdržavati – redovito gnojiti, kositi i zalijevati, te vršiti zaštitu od bolesti.

Hoće li kroz travni tepih izrasti korovi?

Travni tepih potpuno je čist od korova i gusto prorašten, te je površinski sloj tla „zatvoren“ za rast korova. Ako se travnjak kvalitetno održava na način da se ne prorijedi neće se na njemu pojavljivati korovi. Korov može prorasti na spojevima travnih rola ukoliko nisu dobro spojene prilikom postavljanja.

postava-trave10

Kako zaštiti travnjak od krtica?

Na tržištu postoje razni načini zaštite od krtica – otrovni plinovi, razne baterijske zujalice (na principu vibracija), dim od petroleja… To je sve kratkotrajno jer se krtice uporno vraćaju.  Mi imamo i uskoro ćemo promovirati zaštitu od krtica postavljanjem adekvatne mrežice ispod travnog tepiha . Krtice ne mogu proći kroz mrežicu ni gore ni dole, može se samo podvući ispod mrežice, ali na travnjaku nema krtorovina ni rupa.

Koliko godina je trajnost travnog tepiha?

Uz kvalitetne i redovne mjere održavanja, te povremeno nadosijavanje svake 2-3 godine radi obnove, travnjak može trajati i više od 10 godina…

Izvor:hortikultura-ćustić

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 27 Lipanj 2013 07:51
na vrh članka