Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Novo otkriće: Pretvaranje cementa u metal

Znanstvenici su otkrili formulu za pretvaranje čistog cementa u metal. Ovim postupkom bi cement postao poluvodič, što bi otvorilo vrata novom tržištu.

cement m

Ovom formulom može se na jedinstven način proizvesti metalik staklo koje ima veću otpornost na koroziju od uobičajenog metala, manju lomljivost od normalnog stakla, bolju provodljivost i manji gubitak energije u magnetskim poljima.
Prije ovog otkrića, samo se metal mogao pretvoriti u metalik staklo, ali sada se to može učiniti i sa cementom pomoću procesa zarobljavanja elektrona - fenomena koji je dosad bio poznat samo u otopini amonijaka. Shvaćanje tog procesa u cementu moglo bi pomoći u pretvaranju krutih izolatora u poluvodiče na sobnoj temperaturi.

 

Tim znanstvenika proučavao je majanit, sastojak aluminatnog cementa koji se sastoji od kalcija i aluminijskih oksida. Uz pomoć aerodinamičkog levitatora i snopa laserskih zraka, rastopili su ga na temperaturi od 2.000 stupnjeva i obradili u različitim atmosferama kako bi kontrolirali način na koji se kisik veže u dobivenom staklu. Levitator odvaja vruću tekućinu od površine i onemogućava stvaranje kristala. Zbog toga se tekućina hladi i postaje staklo koje može zarobiti elektrone na način potreban za provođenje električne energije.

Znanstvenici su otkrili kako se vodljivost javlja kad se elektroni zarobe u strukturu sličnu kavezu koja se formira u staklu. Zarobljeni elektroni omogućili su mehanizam za provodljivost sličan mehanizmu prisutnom u metalima.

Istraživanje je financiralo japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije kao i japanska Agencija za znanost i tehnologiju.

 

(Izvor:znanost)

na vrh članka