Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

4. KONGRES HRVATSKIH ARHITEKATA - Arhitektonske radionice za djecu i Izložba „Viktor Axmann“ u Osijeku

4. KONGRES HRVATSKIH ARHITEKATA - Arhitektonske radionice za djecu i Izložba „Viktor Axmann“ u Osijeku

 

U sklopu 4. kongresa hrvatskih arhitekata koji će se održati u Osijeku od 27. do 29. rujna ove godine, uz brojna popratna događanja, održat će se i velika izložba radova Viktora Axmanna, najznačajnijeg osječkog arhitekta i urbanista. Za najmlađe će biti organizirane tri radionice Male škole arhitekture te radionice Savjeta za zelenu gradnju!

 

KINO URANIA DSC03255

 

Ovogodišnje izdanje 4. kongresa hrvatskih arhitekata otvara svoja vrata u četvrtak, 26. rujna, velikom izložbom: „VIKTOR AXMANN – najznačajniji osječki arhitekt i urbanist“ povodom 135. obljetnice rođenja ovog velikog osječkog arhitekta, i to na dvije lokacije; u predvorju kina „Urania“ s početkom u 18,00 sati te u uglovnici „Kuća Čačinović“ u prostoru kluba „Siesta“ od 19,00 sati.

"Kuća Čačinović"

 

Izložba je nastavak predstavljanja Axmannovih dijela, a prethodnica pod nazivom „Viktor Axmann – arhitekt i urbanist koji je Osijeku dao Europski štih“ pobudila je veliki interes domaće i inozemne javnosti. Ovom, novom izložbom, želi se predstaviti visoko priznanje koje je Axmann dobio u Beču za projekt kino – kazališta „Urania“. Također će se izložiti projektne dokumentacije i rijetke fotografije iz vremena izgradnje do današnjih dana.

Osim u Osijeku, projektirao je i u Donjem Miholjcu, Virovitici, Bjelovaru, Rumi, Đakovu, Vukovaru, Vinkovcima i Beogradu. Nesumnjivo najznačajniji osječki arhitekt prve polovine dvadesetog stoljeća, čovjek koji je najviše pridonio početnoj modernizaciji arhitekture svog grada.

 

Idućeg dana, u petak 27. rujna, otvorit će se još jedna izložba „Nagrađena hrvatska arhitektura“ u galeriji Kazamat s početkom od 20,30 sati.

 

Radionice za djecu

 

Najmlađi stanovnici grada Osijeka će uživati u dvodnevnim arhitektonskim radionicama!

Održat će se tri javne radionice za djecu koje se realiziraju u okviru programa Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture u suradnji s osječkim osnovnim školama. Radionice će problematizirati konkretne teme vezane uz Osijek – morfologiju grada, subjektivni doživljaj posebnih mjesta u gradu te temu participacije u kreiranju javnog prostora na primjeru obale Drave. Radionice su ograničene na dvadeset sudionika i namijenjene su djeci osnovnoškolske dobi.

Prva radionica naziva „Oblik grada“održat će se u petak, 27. rujna, od 17,00 do 19,00 sati unutar Esseker centra u Osijeku.

Druga radionica pod nazivom „Mjesta i doživljaji – emotivne mape Osijeka“, održat će se u subotu, 28. rujna, od 10,00 do 12,00 sati,

a treća radionica, „Grad na rijeci“ održat će se istog dana poslijepodne od 16,00 do 18,00 sati, obje u Esseker centru.

Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture je višegodišnji odgojno - obrazovni projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima. Godine 2010. zajedno su ga pokrenule Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i NoThing productions. Radionice zajedno realiziraju učitelji likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. 

 

Globalne zelene radionice za djecu

Savjet za zelenu gradnju u suradnji s osnovnim školama i vrtićima Osijeka, u subotu 28. rujna, od 13,00 do 15,30 sati u Esseker centru organizira predavanje za djecu, roditelje i učitelje o zelenoj gradnji i održivom razvoju. Nakon predavanja će se održati likovne radionice na temu “Moja zelena škola” i mini arhitektonski studio i radionica “Projektiram svoju zelenu školu”. Cjelokupno događanje je u suradnji s osnovnom školom “Ivana Filipovića” iz Osijeka koja će u petak, 27. rujna, u školi organizirati predstavu i predstavljanje dječjih plakata s green porukama te sadnju bilja oko škole.

547004 216423821853930 1893057763 n

Sve ove „zelene aktivnosti“ za djecu dio su globalnog pokreta pod nazivom „Green Apple“ čiji je osnovni cilj djeci osigurati škole u kojima će biti čišći i zdraviji zrak koji udišu, u kojima će se štedjeti energija i prirodni resursi, gdje će djeca biti inspirirana sanjati o boljoj i sretnijoj budućnosti. To je inicijativa Centra za „Zelene škole“ US Green Building Council organizacije sa sjedištem u Americi. U Centru za „Zelene škole“ postoje stručnjaci koji su projektirali i dizajnirali brojne škole koje su, zbog svojih zelenih performansi, uspjele uštedjeti tisuće dolara dok ujedno predstavljaju za djecu sigurno, zdravo i ugodno okruženje za rad i učenje. US Green Building Council nije htio biti sam u ovoj akciji te je 2012. godine pokrenuo globalnu inicijativu pod nazivom „Green Apple Day of Service“  koja se ove godine održava u cijelom svijetu u subotu, 28. rujna 2013. Ova globalna aktivnost uz nacionalne tj. lokalne podružnice Savjeta za zelenu gradnju daje roditeljima, učiteljima, studentima, kompanijama i institucijama lokalne samouprave mogućnost i priliku da osnovne škole transformiraju u zdravija, sigurnija i produktivnija okruženja za rad  i učenje. 

 

4.kongres-UHA-305x305

 

Izvor: UHA
na vrh članka