Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Tema ENERGETSKI CERTIFIKAT

energetski certifikat graditeljstvo.hr

 

Treba li Vam energetski certifikat?

Ako prodajete ili iznajmljujete nekretninu sigurno ste se u posljednje vrijeme zapitali treba li Vam energetski certifikat. Osim za stanove manje od 50m2, od 01.07.2013. energetski certifikat je potreban ako se zgrada ili dio zgrade prodaje, dok u slučaju najma rok je pomaknut na 01.01.2016. godine. Nekretnina se od 01.01.2014. ne može oglašavati ako nema valjan energetski certifikat, koji je napravila ovlaštena tvrtka.

Za izradu energetskog certifikata za stan, kuću, poslovni prostor ili cijelu zgradu na području Zagreba i ostatka Hrvatske ispunite podatke u desnoj tablici, kliknite na pošalji i naši djelatnici kontaktirati će Vas u najkraćem roku.

 

Bespovratna sredstva za energetsko certificiranje

Stambene, poslovne i javne zgrade u mogućnosti su koristiti subvencije za energetsko certificiranje i ulaganje u energetsku učinkovitost. Neke zgrade koje smo dosad napravili dobile su bespovratna sredstva za čak 80% iznosa energetskog certificiranja. Obzirom da natječaji lokalnih samouprava i Fondova se raspisuju tokom cijele godine, za trenutno stanje natječaja i mogućnosti potencijalnih subvencija kontaktirajte nas mailom ili telefonom.

Koja je cijena energetskog certifikata, kako izgleda postupak i kako proći jeftinije?

Kada se radi o novogradnji cijena energetskog certifikata po stanu je od 200-400 kuna za zgradu sa 6 stanova. Tada nije potrebno izaći na teren, jer zgrada još nije u funkciji, postoji dokumentacija i završno izvješće nadzornog inženjera pa je postupak certifikacije gotov u maksimalno 2 radna dana.

Kod postojećih zgrada inženjeri moraju prvo izaći na objekt, napraviti energetski pregled stana ili zgrade, napraviti potrebne proračune, složiti detaljno izvješće koje se šalje Ministarstvu,  te izdati certifikat. Obim posla je nekoliko puta složeniji nego kod novogradnji pa je i velika razlika u cijeni. Kompletni postupak traje nekoliko dana kod stanova i kuća do 400m2.

Najviše cijene provođenja energetskog pregleda i izdavanja energetskog certifikata možete vidjeti OVDJE.

Svakako je puno bolje i do 10 puta jeftinije raditi jedan energetski certifikat za višestambenu zgradu kao cjelinu, nego za pojedinačni stan, a stambena zgrada može dobiti i bespovratna sredstva. No, ukoliko se ne možete ili nemate vremena dogovoriti sa ostalim stanarima može se raditi i certifikat samo za jedan stan.

Koja je uopće svrha energetskog certifikata?

Povećanje kvalitete gradnje, zaštita kupaca, ulaganje u energetsku učinkovitost, sređivanje tržišta nekretnina, poticanje gradnje energetskih efikasnijih objekata, razvijanje svijesti o potrošnji energije glavni su ciljevi energetske certifikacije. Kod postojećih zgrada energetski pregled i certifikat su prvi korak u podizanju energetske učinkovitosti zgrade i dugoročnom smanjenju potrošnje energije.

Energetski pregled i certificiranje zgrade predstavlja energetsku dijagnozu zgrade.  Može se usporediti sa posjetom doktoru, samo u ovom slučaju u ulozi doktora su ovlašteni inženjeri. Nakon što se dijagnosticiraju energetski problemi zgrade, može se krenuti u liječenje-energetsku obnovu. Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s tim da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Energetskom obnovom zgrade smanjuju se energetski troškovi, povećava kvaliteta boravka u zgradi i vrijednost objekta, te se ulazi u bolji energetski razred.

Energetski pregled zgrada javne namjene i javno izlaganje energetskog certifikata

Zgrade javne namjene sa površinom većom od 500m2 trebale su do kraja 2012. godine napraviti energetski certifikat i javno ga izložiti na mjestu jasno vidljivom posjetiteljima zgrade. Od 09.07.2015. to će morati imati i zgrade javne namjene preko 250m2. Javno se izlaže prva stranica energetskog certifikata koja sadrži osnovne podatke o zgradi i
skalu energetskog razreda, te treća stranica energetskog certifikata koja sadrži prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane. Propisane kazne za nepoštivanje Zakona dosežu iznose do 100.000 kuna.

Izvor:energetski-certifikat-zagreb

 

 

na vrh članka