Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

LED rasvjeta i upravljanje LED rasvjetom

phoca thumb l dvorana sesvete 01

Interes rasvjetne industrije za LED tehnologijama (engl. “light-emitting diode“) u raznim aplikacijama, drastično je narastao u posljednjih nekoliko godina. Popularnost LED tehnologije u rasvjeti raste ponajviše zato što prati sve osnovne trendove u rasvjeti, a to su da rasvjetni objekti budu što manji, sofisticiraniji, te daju vrhunska obojana rješenja (RGB rasvjeta).  Prednosti LED tehnologije su mnogobrojne, a neke osnovne su:

 

phoca thumb m egoled sirio

-          smanjena potrošnja el.energij

-          velika efikasnost kromatskog spectra

-          dug životni vijek (cca 50.000 radnih sati, pri optimalnim uvjetima)

-          zanemariva početna neispravnost

-          reducirane dimenzije svjetiljaka

-          visoka otpornost na mehanička oštećenja i vibracije

-          direktna emisija svjetla

-          bez IR i UV zračenja

-          reducirana absorpcija snage

-          minimalna disipacija topline

LED moduli prisutni su na tržištu u nekoliko različitih oblika i veličina, a njihove najvažnije razlikovne značajke su tehnologije građenja, kao što su:

 

-          Moduli sa ožičenim LED izvorima montiranim kroz rupe na tiskanih pločicama sklopa

-          Moduli SMD tehnologije (engl. “surface mounted device“) – ta tehnologija omogućuje minimalizaciju dimenzija svjetiljke

-          Moduli bazirani na inovativnoj CoB tehnologiji (engl. “Chip-on-Board“) – na tim modulima, poluvodički kristali smješteni su direktno na vodljivu pločicu pomoću kontakata. To omogućuje visoku gustoću elemenata, minimalizaciju dimenzija svjetiljke, dobru odvodnju temperature i time duži životni vijek.

phoca thumb l hotel antunovi

Kako popularnost LED tehnologije raste, potrebno je shvatiti kritične karakteristike LED rasvjetnih sustava, odn. LED predspojne naprave.

Mitovi I činjenice o LED izvorima

 Pri razmatranju vašeg rasvjetnog sustava/aplikacije, pametno je educirati se o vrstama rasvjetne tehnologije danas dostupne na tržištu. S obzirom na aktualni val promocije popularnosti LED rasvjete, mnogi potrošači pretpostavljaju da je LED tehnologija rješenje za svaku rasvjetnu aplikaciju. Iako LED tehnologija zadovoljava i premašuje standarde za mnoge primjene, treba biti oprezan pri razmatranju LED rasvjete za aplikacije gdje je rasvjeta vrlo bitna, npr. aplikacijama, gdje je izvor svjetla montiran na velikoj udaljenosti od cilja, kao što je slučaj u uličnoj rasvjeti, visokim skladištima, sportskim dvoranama, aerodromima i sl.
Činjenice o LED izvorima:

-          Sadašnji LED moduli predstavljaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne izvore svjetlosti, uključujući i manju potrošnju energije, duži životni vijek, poboljšanu robusnost, manju veličinu i brže paljenje. Međutim, oni su relativno skupi i zahtijevaju više precizne struje i toplinsko odvođenje od tradicionalnih svjetlosnih izvora.

-          Treba napomenuti da za praktičnu opću rasvjetu, potrebni su LED izvori visoke snage (≥ 1W). Tipične radne nazivne struje za pogon ovih izvora su 350mA, 500mA, 700mA i 1050mA.

-          Jedan od najefikasnijih HI-power bijelog LED-a je deklariran od strane tvrtke Philips Lumileds Lighting Co, sa učinkovitošću od 115 lm/W (350 mA). Imajte na umu da ove učinkovitosti vrijede samo za LED chip, koji je održan na niskoj temperaturi u laboratoriju. U rasvjetnim instalacijama, koje rade na višim temperaturama i uz gubitke strujnog kruga, efikasnosti su mnogo niže. U međuvremenu je  OSRAM Opto Semiconductors potvrdio razvijen HI-Power LED pri nazivnoj struji od 350mA sa jakosti svjetlosnog toka od 155lm, odn.136 lm/W iskoristivosti, ali boja izvora 5000 K. Svakim danom, LED tehnologija napreduje, tako da je teško dati točne podatke o učinkovitosti LED izvora.

-          Nezavisna ispitivanja komercijalnih LED svjetiljaka, dizajnirana da zamjene žarulje sa žarnom niti ili CFL (tzv. „retro-fit“ žarulje),  pokazala su da je prosječna efikasnost oko 31 lm/W u 2008.g. a test performansi kretao se od 4 lm/W do 62 lm/W.

-          LED izvori su  vrlo podložni ograničenom trošenju i habanju, naročito ako djeluju na niskim strujama i pri niskim temperaturama. Mnogi od LED-a proizvedenih u 1970-ih i 1980-ih danas su još uvijek u upotrebi. Tipični životni vijek LED izvora je od 25.000 do 100.000 sati, ali toplina i strujne karakteristike mogu značajno produžiti ili skratiti te vrijednosti. Prosječna vrijednost životnog vijeka LED izvora je 50.000 sati. Kraj životnog vijeka znači da LED-ica daje 50% vrijednosti svjetlosnog  toka.

Iz svega gore navedenog, moramo dakle voditi računa o tome tko je proizvođač LED svjetiljaka, kao i o tome koje je porijeklo LED čipova, te koje garancije proizvođač svjetiljaka navodi na dekalraciji, a ne se pouzdati samo u mitove o tome kako LED izvori imaju životni vijek od 50.000 sati.
phoca thumb l disano monza led

Izvor: telektra

 
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 10 Srpanj 2013 08:08
na vrh članka