Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Kako termo- izolirati vanjski zid

 Vanjski  zid trebao bi  ostvariti toplinsku zaštitu i stvoriti  udobne uslove boravka u objektu. Trebao  bi stvoriti uštedu toplinske energije , ali i  omogućiti  propuštanje pare bez pojave kondenzata na vanjskim  i unutrašnjim površinama.

 Toplinski  gubici kod objekata koji nemaju adekvatno izvedene vanjske  zidove,  su 40% veći od toplinskih  gubitaka dobro izolirane  kuće. Zbog ovoga sve veća pažnja se posvećuje pravilnoj ugradnji i izboru termoizolacijskog materijala.

 Demit fasadu sa izolacijskim materijalom od kamene ili  mineralne vune možemo lijepiti  na bilo koju podlogu.

 Prikazujemo vam korake kako da izolirate  vanjski  zid pločama od kamene vune koji preporučuje Knauf Insulation

 

Korak 1: Priprema podloge 

Podloga mora biti  suha, čista i bez prašine. Kod objekata na kojima već  postoji fasada, potrebno je provjeriti  nosivost starog sloja morta. Ukloniti dijelove koji otpadaju i sve nenosive dijelove odstraniti. Da bi dobili ravnu podlogu, rupe ispuniti klasičnim novim mortom.
Nakon pripreme podloge, postavite donji, početni aluminijski  profil, a  koji će te pričvrstiti tiplama. Potrebne su (3 ) tri tiple po metru dužnom.

Korak 2: Nanošenje morta za ljepljenje

demit-fasada-011

 

 

Polimer-cementno  ljepilo  se nanosi na ploče linijski po obimu i točkasto po unutrašnjosti površine ploče, (kao što je prikazano na slici).

Ljepilo treba nanijeti  na minimum 40 % površine ploče. Obratiti pažnju da se u spojeve između ploča ne izlije ljepilo.

Korak 3: Ljepljenje ploča

demit-fasada-02

Ploče kamene ili  mineralne vune se polažu jedna do druge, pritiskanjem ploče na koju je nanešeno ljepilo . Naredni red se postavlja izmaknuto u odnosu na prethodni za polovicu dužine ploče. Sa vremena na vrijeme, ravnom letvom odgovarajuće dužine provjerite da li ploče stoje ravno u odnosu na zid.

Predlažemo da se uglovi kod prozora i vrata izvedu cijelom pločom, kako bi se spriječilo eventualno pucanje .

Korak 4: Pričvršćivanje ploča tiplama

demit-fasada-03

 

U zavisnosti od lokacije objekta, njegove visine i oblika terena oko objekta, preporučuje se upotreba 6-8 tipli na kvadratni metar. Posebnu pažnju treba obratiti na uglove objekta na koje je potrebno postaviti 8-12 komada tipli/m2.

Najbolje su tiple sa čeličnim vijkom i glavom tiple presjeka 60 mm.

Korak 5: Postavljanje uglovnih profila sa mrežicom

demit-fasada-05

 

Kako bi ojačali fasadu na uglovima objekta i uglovima oko otvora,treba postaviti uglovni profil sa mrežicom. Radi sprečavanja pucanja fasade , predlaže se nanošenje dodatne trake staklene mrežice dimenzija 20 x 40 cm, pod kutom od 45ºC u odnosu na horizontalu.

Korak 6: Nanošenje ljepila u koji se utiskuje armaturna mrežica

Na površinu ploča od kamene vune nanesite prvi sloj polimer-cementnog ljepila. U svježe postavljeno ljepilo postavlja se mrežica od staklenih vlakana. Na spoju mrežica, treba biti   preklop od minimum 10 centimatara. Nakon postavke mrežice na cijelu površinu objekta, nanesite drugi sloj ljepila.

Korak 7:  Nanošenje završnog sloja fasade

demit-fasada-04

Na osušeno ljepilo, prema uputstvu proizvođača, nanesite odgovarajuću podlogu za završni sloj fasade. Kao završni sloj fasade najčešće se preporučuje silikatni, silikonski i mineralni dekorativni mort. Boju završnog sloja fasade birate prema ton karti proizvođača .

 

 

Izvor: Knauf Insulation

Poslijednja izmjena danaUtorak, 20 Kolovoz 2013 09:51
na vrh članka